På grensen til flaks «Back again»

I korte trekk er det langt til Kirkenes, og hvorfor skal man gidde å dra 1411,43 km for å fiske laks? Vi hadde en vellykket tur i fjor med masse laks og deilige utras samt mystisk monkfis som setter selv våre beste eventyrskribenter til side. 

Meglaks

#1

Det er en stille og behagelig morgen. 07.00 går flytoget til Oslo lufthavn Gardermoen, 08.15 bestiller vi 3 øl på O’learys, 09.20 letter flyet og 11.45 kommer baggene våre ut på rullebåndet i Kirkenes, skal si det er greit å fly.

Skjermbilde 2014-12-22 kl. 23.27.11

«hvorfor skal man gidde å dra 1411,43 km for å fiske laks?»

I motsetting til i fjor hadde vi i år leid leiebil fra Hertz. Selv om vi visste hvordan bil vi hadde bestilt var vi fortsatt spente. Martin gjør det han kan best og låser bilen opp et lite stykke fra parkeringsplassen og det blinker gult i en rolig KIA stasjonsvogn, Ikke dum den! Etter en kort prat med noen eldre herremenn som skulle til Pasvik, kaster vi sekkene i bilen kjører av gårde.

Siden det er lange avstander her oppe eksisterer ikke bredde, lenge, høyde. Skal man et sted er det bare å fylle opp termosen. Seks og en halv kopp kaffe går rimelig fort når man er glad i kaffe selv med et stopp for å fylle opp med mat og beroligende medikamenter fra vinmonopolet.

10358569_302268526618490_5152598407350359105_n«En tur som skulle vise seg å bli enda bedre enn året før»

Med ca 35 kilo på ryggen er det tre kopper kaffe uten stopp til camp. Vi ankommer med gode ryggsmerter og rimelig klamme i underlivet. Campen bli fort satt opp, stenger blir klargjort og planen lagt. Enstemmig fant vi ut at det beste var å kaste mest mulig og samtidig ikke gå lei. Vi skulle trossalt være her i 5 dager.

God rytme gjør at man kan nyte ting litt ekstra. Vi stresser heller ikke og tar oss god tid til å studere elven. Laksen er der også, tydelig så vi de stod tett i tett uten å gjøre så mye ut av seg, typisk laks!!

DSCN1306

«det beste var å kaste mest mulig og samtidig ikke gå lei. Vi skulle trossalt være her i 5 dager»

Etter noe kalde og litt beroligende legger den første fluen seg i elven og ploger vann for harde livet. Planen om å kaste å kaste og kaste fungerte bra, men første dagen ble resultatløs.

#2

Neste dag må Martin inn til Kirkenes for å hente Lars og Henrik. Jeg og Mats stresser ikke med å stå opp. Regnet hadde også kommet så vi misunnet ikke Martin der vi lå gode og varme i posen.

Klokken blir tolv før vi velger å gli ut av soveposen. Som nevnt hadde det regnet, men solen var nå like rundt hjørnet. Vannet hadde steget og med det hadde laksen begynt å bevege på seg. Fortsatt ser vi laks hoppe med jevne mellomrom. Jeg begynner i hølen like ved camp, mens Mats trekker seg litt oppover mot «Tannlegestenen».

Vi står å små titter på hverandre og kast for kast venter vi på at en av oss skal rope om HJELP!!!. I begge hølene har det blitt tatt fin fisk før, så det er bare et spørsmål om tid. Som regel biter laksen fort vis den er på hugget.

Skjermbilde 2014-12-22 kl. 23.28.24

«Adrenalinkikket bølger frem og tilbake, skjelven og lammelsen tar så over og gjør alt litt verre»

Vi hadde hold på en stund nå, armen var sliten og det var like før vi bestemmer oss får å ta en pause. Jeg tar noen lengre kast inn mot treet på motsatt side. Bomberen får sikkelig fart, den ploger elegant i utkanten av strømmen ,et perfekt flyt, før den synker og jeg handtwister for ente gang inn igjen for et nytt kast.

Plutselig hogger det i bomberen og snøret strammer seg. Litt forfjamset og satt ut roper jeg for harde livet , HJELP!!! Inne hodet mitt tenker jeg, vått, den tokk vått….. jeg skulle jo få på tørt. Mats er nede ved min side før jeg vet ordet av det, like glad og smilende som meg.

1233006_306774029501273_6583352122259716942_o

«Litt forfjamset og satt ut roper jeg for harde livet , HJELP!!!»

Med er stort smil rundt munnen nyter jeg vært bidige utras. Jeg holder på lenge, adrenalinet strømmer gjennom kroppen og håven blir fort ubrukelig da vi for første gang ser den i overflaten. Pulsen stiger betraktelig, den er svær. Adrenalinkikket bølger frem og tilbake, skjelven og lammelsen tar så over og gjør alt litt verre. Mats beundrer synet og som en vaskekte fiskekompis tailer han den både vakkert og skånsomt.

Helvette!! vilt!! sjuke-mann!!! sjukehus!! Ute med det, kroppen fikk RO nå.

Jeg kysser og klemmer Mats. Stumme som stammer ser vi på hverandre som det var kjærlighet ved første blikk før vi bryter ut i enda mer latter og glede.

Redigertdsolnedgang

«Klokken eksisterer ikke, vi gjør akkurat hva og som vi vil» 

Det ble en god pause før vi fylte opp med nødvendig energi og trakk oss oppover forbi tannlegestenen og videre til en spennende del av elven som vi ennå ikke ha fått fisk i.

Mats skulle så klart få prøve først. Vi endrer ikke noe på strategien, flyt på flyt dekker han de viktigste områdene.

M@@s

En rolig head & tail vekker oppmerksomheten vår. Utrolig hva et vak gjør med kroppen. Mats legger igjen perfekte flyt gang på gang, bomberen ser siklende god ut der den glir nedover uviten om hva som lurer under. Vi stirrer så hard og intenst på vannoverflaten at vi nesten begynner å lure på om vi i det hele tatt hadde sett noe vak.

Igjen er det like før vi bestemmer oss for å ta en pause. Bomberen flyr gjennom luften og lander godt over brekket. Den tar en uventet retning og bli liggende helt stille i et blank parti.

Vakkert var det og vakrere ble det, da en laks plutselig rullet over den. Mats setter tilslaget, stangen bøyer seg, spenningen stiger og alt ser ut til å gå riktig vei.

Like fort som det hele skjedde sitter ikke tilslaget lenger, stangen retter seg ut og alt går til helvete. Et fantastisk øyeblikk, men samtidig veldig bittert.

Usikkerheten og selvtilliten treffer Mats som lynet, han blir stum og mumlende. Jeg forsøker så godt jeg kan å komme med trøstende ord, men før jeg rekker å gjøre noe som helst forsvinner han og blir borte. Jeg blir stående i stillheten, mens jeg ser de siste ringene fra fisken forsvinne, fyller lungene med luft og tenner pipa.

M@ts

«Vakkert var det og vakrere ble det, da en laks plutselig rullet over den»

 #3

10636689_306773116168031_5653852268343621405_o

” alt som er ulovlig er jævelig bra”

Noe som er vakkert med å være på tur er at alt er lov og du lager dine egne regler. Det skal nå sies vi alle er kjent med utrykket” alt som er ulovlig er jævelig bra” *Lars Lenth*

DSC_8782

Så var alle på plass og det diskuteres høyt og laft. Alle har lyst på fisk og innerst inne var vi alle konkurrenter. Vi velger å gå ut i en 1, 2, 3, formasjon og i det ølen går ned på høykant fyker vi til angrep i hver vår retning. Med stor tro på egen taktikk og med kloke ord fra vår venn Drillo ”angrep er det beste forsvar” dunker vi kast på kast ut i elven. Etter en frisk start med mange fine kast og muligheter sank tempoet betraktelig og underholdningsverdien ble nå styrt av innerlommen.

10499601_306774166167926_6383918992769129964_o

#4  

Vi fisker mer med hode nå og har begynt å skjønne laksens hverdag. Strategiendringer blir gjort og mat kombinert med lenger pauser rundt bålet blir mer og mer tilgjengelig og satt pris på. Slik fortsetter dagene våre i det vakre nord og vi avslutter med flere fine laks. Mats får sitt oppgjør med laksen og Lars som fikk sinn første laks som 11 åring mistet motet fort og satt igjen med absolutt ingenting. Vi andre smiler ennå og tenker tilbake på den flotte elven og opplevelsene den delte med oss. Hatten er tatt av og neste år skal vi tilbake. Kanskje ikke samme sted, men det skal i hvert fall fiskes laks i noe av det fineste av natur Norge har å by på.

Mats_tenker

«Det skal i det minste fiskes laks i noe av det fineste av natur Norge har å by på»

#5

Av Haakon Roe

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s