Sesongåpning

Kaste, kaste, kaste, kaste, kaste… Bedre blir det ikke.

Når det skal skrives om Sverige kan det godt skrives om billig bacon (5kr pakken faktisk), billig(ere) alkohol og sene kvelder med Magnus Uggla for full guffe på stereoen. Det var allikevel ikke bare dette Sverige, noen klikk sør for Strømstad, kunne by på. Det kunne også by på head and tail vakende sjøørret og vindstille kvelder med en lyserød solnedgang til bakteppe.

DSC_0083

Det var riktignok ikke helt slik det startet. Kl 05:50 er både Martin og Haakon oppe -før vekkerklokken, og sitter dirrende nede på kjøkkenet og lurer på om vi skal dra snart? Med et utall antall stenger og snører for alle forhold, bærer det av gårde for å fiske.

Om man har fisket sjøørret et par ganger vet man at det dette fisket handler like mye om å finne fisken, som det å kaste. I april er havsöringen dessuten såpass bitevillig at om det er fisk der du fisker, eller ikke, finner du ut relativt raskt. Derfor var det naturlig å flytte på seg i båt og taktikken lå i å dra fra sted til sted i den svenske skjærgården inntil vi fant fisken.

IMG_0016

Timene gikk og vi kjørte båt, kastet, kjørte båt, kastet, kjørte litt til og kastet litt til. Kritthvite sandstrender og asurblå langgrunner med leopardbunn ble trålet én etter én uten et napp.

Vi var rådville. Etter en rask, men opphetet diskusjon ble beslutningen tatt. Det var ikke leopardbunn, men leirebunn som måtte oppsøkes. Vi drar lenger inn i fjordene hvor vannet er brakkere og bunnforholdene mer mudrete. Vi stanser og etter 2 minutter ser vi de første ryggfinnene. Brede rygger som svinger seg grasiøst i overflaten. Men fisken uteblir. Kast etter kast etter kast. Som et siste desperat forsøk prøver vi nærmeste vika til der hytten ligger på vei hjem. Det tar 5 minutter før vi hører den vante syngingen i Nautilus snellen til Martin. Det er som regel han som får noe. For mange er fisking ulike grader av flaks, for noen er det ikke det.

IMG_0076

Koden var knekt og alt lå til rette for en fin lørdag. Fisket på dagen gikk tregt, men vi visste at vi hadde kvelden til gode. Vinden løyet, men på den lille øyen vi stod så ting ganske dødt ut. Plutselig ser vi de første ringene. Omtrent som når ørreten, den i ferskvann, spiser myggklekkere var det ørsmå forsiktige ringer i overflaten.12973416_543458622499478_4464772183773028241_o

En stresset fisker med høye skuldre, Lars, skulle hente hjem troféet. Etter å ha sendt fluen rett inn i buskene på de tre første kastene fant endelig CdC reken veien ut i saltvannet. Et trekk, to trekk, tre trekk og så siger plutselig snøret  utover igjen mot dypet. På trekk fire forstår både fisker og fisk at noe er i gjære. Det var ikke den største fisken Lars hadde fått (i underkant av kiloen), men gleden og lettelsen var stor.

IMG_0064

Etter mye hoing og skriking skulle en trodd at de andre fiskene forsvant, men nærere tvert imot. Plutselig vaket det overalt. 10-15 meter utenfor kastehold. Ivrige fiskere hiver seg i båten og akkurat som på Cuba står det en fisker i fornt og en i hekken mens vi siger innover mot der ørreten står. Endelig er vi helt inne på kastehold og Henrik limer en wolly bugger rett på et vak. En god taktikk, for på tredje trekket smeller en pen ørret på. Kameraer og fiskestenger blir lempet rundt i et voldsomt leven i en liten båt med alt for mye utstyr. Når en sjøørret i kilosklassen ligger i håven er kvelden komplett. Shashimi av 15 minutter fersk ørret kan anbefales!

12998372_543458689166138_600114364022905609_o

Som en slags konklusjon kan man kanskje si at mye handler om å være på rett sted til rett tid. Et dårlig tips, ja, for hvordan skal man klare det? Enkelt: Fiske overalt hele tiden. Gir dette havsöring-garanti? Nei. Men i verste fall sitter du igjen med fine opplevelser delt med gode venner og av og til vil man kanskje få en fisk også. Stort sett bedre blir det jo ikke.

IMG_0013

Broren til Lars pleier å si?»”Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not fish they are after”. Et godt utgangspunkt for en fin tur.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s